restauracja w Krakowie

Autentyczny włoski makaron innymi słowy jaki?
Jeśli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci oraz klienci na świecie konsumują na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną narodowością, która z radością zjada makaron więcej niż raz na dzień.

restauracje Kraków

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie kluczowe, a nie jako bazowe węglowodany, które towarzyszą posiłkom jako danie akcesoryjne – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest kolejnym perfekcyjnym przykładem sztampowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odkryć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno stworzyć proste lub ewentualnie wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do schematycznego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i nieduża ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszystkie połączyć, wymieszać i ugnieść do osiągnięcia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Dlatego, jeżeli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtenczas wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub ewentualnie innym, równie apetycznym daniem. Prosto, czysto oraz apetyczne -o to chodzi!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *